info@szoftver24.hu Telefonos Ügyfélszolgálat: Hétköznapokon 10:00-18:00-ig. +36 30 149 2450

Az Ön szoftveráruháza 0-24 szállítás!

FAQ

Licenszek típusai

2022.07.27 07:45
Licenszek típusai
  • Retail (kereskedelmi)
    A szoftver teljes csomagolt termékét (FPP-Full Packaged Product) általában „dobozos példánynak” nevezik a "Retail" licencek esetében, bár ez manapság inkább a kereskedelmi csatornára értendő és nem szó szerint fizikai terméket jelent minden esetben, hiszen ma már online módon is (letöltés) beszerezhetők a kereskedelmi termékek, amikor nincs fizikai termék. Kiskereskedőtől vagy online vásárolja meg a Microsoft Áruházból. A Retail termékkulcsok könnyen átvihetők egy másik számítógépre pl. Microsoft fiók segítségével.

  • OEM (Original Equipment Manufacturer)
    Azokat a szoftver termékeket nevezik OEM-nek (Eredeti Berendezés Gyártó), amelyeket rendszerépítők, számítógépgyártók (pl. DELL, HP, Lenovo...) számára licencelnek. Egyes esetekben az OEM kulcs be van ágyazva a gép UEFI (korábban BIOS) programjába. Az OEM licenc lehet nem márkaspecifikus is, azaz nem "brand" (márka) gépeken is felhasználhatók. Ilyen eset például amikor valaki előtelepített, működő Windows rendszerrel vásárol számítógépet és a számítógép árába bele van építve a Windows szoftver is. Az OEM licencek eredetileg hardver kötöttséggel kerülnek forgalomba, de a hardverkötöttség alól kivonhatók és tovább értékesíthetők az EU/EGK területén legálisan a szoftvergyártógyártó tiltakozása ellenére is az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete, valamit a 2009/24/EK Európai Parlamenti irányelvek alapján. Még abban az esetben is, ha a gyártó szerződése ezt tiltja, mert ilyen esetben a szerződés vonatkozó pontja érvénytelen. Az OEM licencek telefonos aktiválással vihetők át másik számítógépre, amennyiben az előző gépen inaktiválásra került.

  • MAK (Volume)
    Mennyiségi licenc konstrukciót jelent, azaz többszörös aktiválási kulcs, amely elsősorban üzleti, nagyobb vállalati, kormányzati környezetben jelent optimális megoldást nagyobb számú számítógépek esetén, amikor egy kulccsal meghatározott számú számítógép aktiválható. Lehetővéteszi nagyobbszámú géppark egy kulccsal történő aktiválását és az aktiválási automatizálást is. A MAK egyszeri alapon aktiválja a rendszereket a Microsoft tárolt aktiválási szolgáltatásainak segítségével. Lehetővé teszi a független aktiválást is amikor a számítógép egyedileg kapcsolódik a Microsoft aktiváló szerveréhez. Az Európai Bíróság C-128/11. sz. ügyben hozott ítélete és a BGH határozata alapján megengedhető és legális a mennyiségi (Volume) licencek egyesével történő tovább értékesítése, amennyiben annak szóban forgó példányát az eredeti vásárló használhatatlanná tette (törölte), illetve abban az esetben is, ha az adott licenc eleve nem került felhasználásra.